Navaio heeft 18 studenten van de Haagse Hogeschool begeleid in hun stage. De Haagse Hogeschool is strategisch gelokaliseerd op de Dutch Tech Campus in Zoetermeer. Hier worden bedrijven op het gebied van slimme technologie, ICT en logistiek aan elkaar verbonden. Eén van de onderdelen van hun stage was om een blog te schrijven over hun onderzoek. Eerder keken we naar ‘Digitaal forensisch onderzoek, Wat is het nu precies?’ en hoe je OSINT-tools gebruikt. Deze blog gaat over de securitymogelijkheden van Amazon Web Services.

Het gebruiken van de cloud is in de loop der jaren ontzettend populair geworden. Veel grote bedrijven zijn overgestapt van een fysieke database naar het gebruiken van een cloud omgeving, om daar hun data op te slaan. De grootste cloud aanbieder op dit moment is Amazon met Amazon Web Services (AWS). Ook wij waren nieuwsgierig meer te leren over deze dienst en zijn daarom bezig geweest met het doen research naar de securitymogelijkheden van Amazon Web Services. Doormiddel van een whitepaper willen wij laten zien wat onze bevindingen waren en wat AWS te bieden heeft op het gebied van security.

Voor AWS is het beveiligen van de data van klanten uiteraard erg belangrijk. Dit is onder andere te zien aan het security portfolio die AWS aanbiedt. Hiermee laten ze zien wat ze doen voor de beveiliging van klanten. Voor bedrijven is data een belangrijk asset die ten alle tijden goed beschermd dient te worden. Naar de cloud gaan is voor veel bedrijven een strategische keuze. Dat de veiligheid hiervan één van de redenen is behoeft geen uitleg.

De verantwoordelijkheid wordt bij AWS gedeeld tussen AWS enerzijds en de klant anderzijds. De klant kan de cloud omgeving met allerlei verschillende tools, use cases en SIEM mogelijkheden beveiligen. Voor laatstgenoemde bestaat een groot netwerk aan mogelijkheden waaruit een klant kan kiezen. Wat het beste bij een organisatie past is vervolgens per organisatie verschillend. In de whitepaper gaan we dieper in op de functionaliteiten van de AWS cloud en de beveiliging hiervan.

Daan de Rooij, Mathijs de Vries & Ali Ahmad


Wil je het hele onderzoek lezen? Vraag deze dan op via onderstaand contactformulier:

    captcha